Welke beginnersfouten wil je niet maken op de huizenmarkt?

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een huis kom je er al snel achter dat je op een heleboel dingen moet letten en jezelf een hele hoop vragen moet stellen voor je de zoektocht begint.

Kijk verder dan je neus lang is.
De grootste valkuil is dan ook je blindstaren op het eerste leuke huis wat je toevallig tegenkomt. Het kopen van een huis is een emotionele keuze, je moet je er fijn voelen. Maar er komen ook een heleboel andere dingen bij kijken, als je hier vergeet aandacht aan te besteden kom je jezelf later tegen. Wordt je verliefd op het eerste huisje wat je tegenkomt? Probeer jezelf dan de vraag te stellen, ‘waarom vind ik het zo leuk?’ en probeer ook de nadelen goed in kaart te brengen. Hoe is de locatie en de directe omgeving? Als ik het nu koop, wat moet ik er dan in de nabije toekomst allemaal aan doen? Is de ruimte voor nu maar ook voor in de toekomst voldoende?

Ken de spelregels.
Wanneer je voor het eerst gaat bezichtigen zal je merken dat er tijdens zo’n afspraak veel vragen in je op komen. Hebben ze betrekking tot het huis, stel ze! Hebben ze betrekken op het kopen van het huis en hoe dit aan te pakken, houd het voor je. De verkopend makelaar werkt voor de verkoper (duh!) en zal merken dat je nieuw bent. Door de ‘verkeerde’ vragen te stellen kun je je onderhandelingspositie ernstig verzwakken.

Onderzoek, maar probeer ook te relativeren.
Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het vaak verstandig de woning bouwtechnisch te laten keuren. Zeker wanneer je zelf niet veel verstand hebt van bouwkundige zaken en je een ouder woonhuis koopt. Zo’n keuring kost je zo ongeveer € 400,– maar je gaat de grootste aankoop van je leven doen, wel de moeite waard dus. Altijd verstandig om tijdens zo’n bouwtechnische keuring mee te lopen met de keurder, je hoort dan uit eerste hand wat er eventueel gaande is in het huis. Naderhand stelt een keurder een keuringsrapport op met een overzicht van zijn bevindingen en uitkomende directe kosten en kosten voor de aankomende jaren. Koop je een bestaande woning die ouder is dan 20 jaar, dan komen er 9 van de 10 keer wel wat dingen uit de keuring, houd hier ook rekening mee: Je koopt geen nieuwbouw, verwacht dit er dan niet van! Raak niet aan paniek als een keurder je vertelt dat er wellicht asbest in een vensterbank is verwerkt, er wat water in de kruipruimte staat, of als de kozijnen geschilderd moeten worden. Vertelt de keurder dat je de CV ketel moet vervangen op termijn? Dit wist je, in de brochure stond vermeld dat de CV ketel uit 2000 was. Probeer zelf of samen met je aankoopmakelaar een realistische inschatting te maken van de kosten, wat je wel en niet zou willen aanpakken en probeer te relativeren.

Beginnersfoutjes kunnen je een hoop geld kosten, ik vertel je er graag meer over in een gesprek. Ik vertel je over de woningmarkt en vertel meteen wat ik hierin voor je kan betekenen als aankoopmakelaar. Vrijblijvend gesprek en je krijgt sowieso een hoop informatie die jebeginner afmaken.

In contact komen met Thomas

xx3D8A6546.jpg

 

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie